Fotohut België 

23 augustus 2018

Medio augustus ben ik twee dagen in België geweest om vanuit verschillende schuilhutten te fotograferen. De eerste schuilhut is gericht op trekvogels, maar de trek was nog niet echt begonnen. Voor de hut lag een grote waterplas waar gewoonlijk veel vogels komen drinken en foerageren. Het water was door de langdurige droogte echter zo laag dat ik voornamelijk op een droge grijze modderpoel uitkeek. Het was stil. Alleen een familie waterhoenen was dominant aanwezig. Zo dominant dat ze iedere vogel die zich in de buurt vertoonde, agressief wegjoegen. Ik moest het dus doen met de waterhoenen en een paar ontsnapte konijnen die steeds heen en weer renden. Soms kwamen er wat scholeksters en kieviten langs of landde er een groep spreeuwen. Dan maar proberen om van deze "gewone vogels" proberen mooie foto's te maken. Dat levert soms verrassende resultaten op. Thuisgekomen zag ik deze foto van een groepje badende spreeuwen. Op de achtergrond een opvliegende spreeuw met toch onmiskenbaar het hoofd van een man met baard.

De hut die ik de volgende dag bezocht was bedoeld om vogels in het veld te fotograferen. Voor de hut lag een prachtig veld met korenbloemen en klaprozen, dat garant staat voor kleurrijke plaatjes. Maar ook daar was door de droogte niet veel meer van over. Uitgebloeide bloemen en dor gras was er overgebleven. Ik had mij net geïnstalleerd toen ik tot mijn verbazing, ver weg op een boomstam, een draaihals zag zitten. Zeer bijzonder en zeldzaam. De foto's zijn echter niet van voldoende kwaliteit om op de website te plaatsen.

De hele dag waren houtduiven in de weer en andere algemeen voorkomende vogels. Ook dat geeft weer een uitdaging om mooie foto's te maken. Bijzonder was de aanwezigheid van een Kleine Karekiet, die je normaal alleen in het riet kan vinden. De foto's van de houtduif en de andere foto's kan je zien op onderstaande links.