kerkuilen

Gepubliceerd op 4 juli 2020 om 19:45

Kerkuilen zijn een van de mooiste vogels die ik ken. Het witte hartvormige gezicht heeft een hoog schattigheidsgehalte. Zij hebben een helderwitte borst en hun kop lijkt bestrooid met sesamzaadjes. Omdat deze vogels alleen 's nachts actief zijn is het vrijwel onmogelijk om ze goed te fotograferen zonder een (spaarzame) verlichting. In Barchem heeft Hans Menop op zijn boerderij een zolder waar ieder jaar kerkuilen broeden. Tegenover de zolder heeft hij een hut gemaakt vanwaaruit je een goed zicht hebt op een mooie setting.

De belichting is wel een uitdaging, vooral vanwege het contrast tussen de witte voorkant van de kerkuil en de donkere omgeving. Met een iso van 2500-3000, een onderbelichting van 1 stop en een sluitertijd van 1/30 tot 1/80 kom je een heel eind. Ze zijn razend snel, maar zitten soms ook een tijdje relaxed stil waardoor je zelfs  met een sluitertijd van 1/10 toch foto's kunt maken zonder bewegingsonscherpte. 

Het is niet eenvoudig om in het donker goede foto's te maken. Vliegbeelden zijn eigenlijk niet mogelijk. Met mijn Sigma 150-600 mm heb ik de flexibiliteit van close-ups maar kan ik ook beelden maken waarop de vogels in hun omgeving te zien zijn.

Een bijzondere belevenis en het levert mooie en bijzondere beelden op. Ik ga zeker nog een keer terug als de jongen zijn uitgevlogen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.