Ardennen (Belgie)

Gepubliceerd op 4 juli 2020 om 20:26

In de Ardennen, in de buurt van Houffalize heeft Jorn Van den Bogaert een observatiehut te huur. Vrijdag 3 juli 2020 rijden Andius en ik  met camera-uitrusting, statieven, slaapzak en tassen met eten en drinken naar de Ardennen. Na wat zoeken vinden wij de juiste locatie en worden wij door Jorn naar de hut gebracht met zijn Landrover. Op een afgelegen plek staat een bouwkeet waar wij naar toe lopen. De geur, die een dode aangevreten bever verspreidt waar wij langslopen en als aas is neergelegd, verraad dat deze er al enige tijd ligt. De hut heeft aan drie kanten ramen met spiegelglas en aan twee kanten openingen om te fotograferen. 

Indrukwekkend is de raaf die van de dode bever komt eten. Een prachtige vogel, maar ook daarvan is het bijna onmogelijk behoorlijke foto's te maken door de storende setting. Bij zonsondergang komen de zwijnen; drie zeugen met een groot aantal jonen in "pyjama". De iso moet behoorlijk omhoog, tot zeker 4000 en wij kunnen ze alleen fotograferen vanuit een te hoog standpunt en onze telelenzen hebben onvoldoende bewegingsruimte om de dieren goed te volgen. Ze komen wel erg dicht bij de hut wat wel leuk is om te zien, maar waardoor fotograferen bijna onmogelijk is. Als de zon onder is gaan we, nadat we de hut hebben verbouwd tot slaapplaats, in de slaapzak. In de nacht horen wij nog een wasbeer maar kunnen hem niet zien omdat het te donker is. 

Aan een kant kijken we uit op een weiland en aan de andere kant heeft Jorn geprobeerd een setting te maken met takken, een soort vijver en een voederplaats voor zwijnen. Het is er echter zo rommelig dat je er nauwelijks een behoorlijke foto kan maken. Takken en bomen staan in de weg, zijn onnatuurlijk geplaatst en zichtbaar met metalen banden vastgemaakt.  Er vliegen wat koolmeesjes, vinken, gaaien en goenlingen, maar dat is het dan ook wel. Vroeg in de avond komt de beloofde wilde kat het weiland op lopen. Echter zo ver weg dat  het onmogelijk is om er een interessante foto van te maken. 

Ruim voor zonsopgang staan wij op in de hoop op meer wild, maar alleen de raaf komt nog even langs. De conclusie is dat het een interessante observatiehut is voor wild, maar absoluut ongeschikt om goede foto's te maken. Als alle volstrekt onnodige takken en boomstammen worden verwijderd, de gaten om vanuit te fotograferen worden aangepast en de voederplaats voor de zwijnen wordt verplaatst is er wellicht nog wat te redden voor de fotografen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.