Torenvalken in Vuren

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 16:34

Geen reizen naar het buitenland in deze coronatijd. Het is ook erg moeilijk om wild en vogels in de vrije natuur te fotograferen. In mijn geliefde Amsterdamse waterleidingduinen, bij mij om de hoek, is het meestal zo druk met dagjesmensen en wandelaars, dat de dieren zich niet veel laten zien. Dus heb ik veel fotohutten bezocht. Eind februari reisde ik af naar Vuren. Deze hut is vooral interessant vanwege de torenvalken. 

Ik heb inmiddels zo veel hutten bezocht dat het niet eenvoudig is om originele foto's te maken. De setting is meestal hetzelde: een vijver met mos aan de rand en veel takken die je vaak in de weg zitten. 

Deze hut is anders. Een modderig weiland, met wel een vijver, maar zonder enige opsmuk. De hut staat in een open landschap. Wel storend is dat je in de verte uitkijkt op een snelweg. Als je niet oppast zie je de auto's op de achtergrond van je foto's. 

Rond om de hut staan veel palen waar je zelf de dode muizen op moet vastmaken. De muizen en een dode duif vind je in een afgesloten door die in de hut ligt. Je fotografeert door spiegelglas. Ik ben daar geen fan van, want je verliest veel licht wat vervelend is als het bewolkt weer is. Vliegbeelden met een snelle sluitertijd wordt erg moeilijk als je niet over een lichtsterk objectief beschikt. En vliegbeelden, daar kom ik voor. Met mijn Nikor 400mm 2.8 kan ik goed uit de voeten, maar met de Sigma 150-600 5/6.3 wordt het moeilijker.

De torenvalken zitten al te wachten als je aankomt. Voor de hut staat een hoge paal, waar de vogels op zitten. Niet ideaal omdat het behoorlijk ver weg is en je vanaf een laag standpunt fotografeert. Het spiegelglas beslaat erg en ik heb dus wel het een en ander gemist in het begin van de ochtend. Later ging het beter, maar toen waren de muizen bijna allemaal al op.

Het is dus zaak om de prooien wat later aan te brengen, als er voldoende licht is en de ruiten niet meer beslaan. Bijna de hele dag zijn de torenvalken aanwezig. Het is erg leuk om de interactie te zien met de andere vogels, zoals kraaien en eksters die ook een graantje/muisje willen meepikken.

Een paar keer komen er fazanten voor de hut en verder nog wat bosvogels zoals een groenling, spechten en mezen. 

De hut is verder prima uitgerust met goede stoelen. Kortom een aanbeveling voor fotografen die eens wat anders willen dan een koolmees op een takje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.