weidevogels in het voorjaar

Gepubliceerd op 27 april 2020 om 13:12

Weidevogels zijn in het voorjaar een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Er is meestal volop actie: jonge pulletjes en actief wordt gewerkt aan het nageslacht met vechtpartijen en paringen. Eind april heb ik weer een dag en een nacht doorgebracht in de fotohut op Marken. Het was zonnig en prachtig licht in de avond. Omdat je vanaf een zeer laag standpunt kan fotograferen krijg je bijzondere opnamen. Ik werd de volgende dag wel gestraft met een stijf lichaam en spierpijn omdat ik geen hoekzoeker bij mij had. Ik heb uren op de grond gelegen in een moeilijke houding om door de zoeker van de camera te kunnen kijken.

Met de kippen op stok omdat ik een kort nachtje in het verschiet had. Om 3 uur lieten de vogels al weer van zich horen en wel zo luid dat ik niet meer heb geslapen. Ik had mij verheugd op een mooie zonsopgang, maar het was bewolkt en donker, zodat de resultaten 's morgens nogal tegenvielen. Wel weer een bijzondere ervaring op een zeer speciale locatie. 

De hele dag liepen een groot aantal pullen van grauwe ganzen rond de hut te grazen. Grutto's , kieviten en scholeksters waren druk in de weer en zelfs een groep kemphanen kwam langs. Ik fotografeerde met twee camera's, één met een 150-600 mm en één met een 300 mm lens. Er was voldoende licht om met een hoge sluitertijd te werken en toch de ISO laag te houden om de acties vast te leggen en vluchtbeelden te maken. In de avond heb ik nog een paar mooie platen kunnen maken in tegenlicht

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.