spreeuwenzwerm

Gepubliceerd op 20 februari 2020 om 18:30

Een spreeuwenzwerm is een bijzonder spectaculair verschijnsel. Vanaf de herfst tot het voorjaar komt het voor. De duizenden spreeuwen komen bij elkaar om te overnachten. Er is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop deze vogels bewegen, zonder met elkaar in botsing te komen. Door in een zwerm te vliegen zijn ze veiliger voor roofvogels. Roofvogels kunnen moeilijk een prooi uitkiezen uit een zwerm die voortdurend beweegt. Voor een fotograaf is het een uitdaging om dit fenomeen mooi vast te leggen. 

Eind van de middag rijd ik naar Geldermalsen waar ieder avond een spreeuwenzwerm is te zien. Ik ben niet de enige. Enkele tientallen fotografen hebben zich verzameld in een weiland en staan klaar met hun camera op statief. Als de zon bijna onder gaat, komen kleine groepjes spreeuwen aanvliegen, die zich aansluiten tot een steeds groter wordende zwerm. Prachtig om te zien. Het is even uitproberen welke instellingen ik het beste kan gebruiken. Ik gebruik mijn groothoeklens om een goed beeld te krijgen van de zwerm. 24 mm 1/400 sec f 3.5.

Na een tijdje allerlei prachtige vormen te hebben vastgelegd, verlaag ik de sluitertijd om meer beweging in het beeld te krijgen. Dat is goed te zien op de foto hiernaast waar een roofvogel in beeld verschijnt, die veel trager vliegt dan de zwerm beweegt. ( 1/160 sec) De roofvogel is scherp tegen een achtergrond van onscherpe spreeuwen. Later ga ik over tot nog lagere sluitertijden (1/30 sec) . Dat geeft weer een heel ander effect, zeker bij deze zwart-wit opname met een groepje bomen in beeld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.