marterhut

Gepubliceerd op 14 januari 2020 om 21:24

Op vrijdag 10 januari 2020 heb ik met Andius Teijgeler de marterhut van Edo Van Uchelen gehuurd. Ik had daar al eerder een nacht doorgebracht (zie mijn eerdere blog over het fotograferen van marters). Wij waren om ongeveer half zeven 's avonds in de hut. De hut is helemaal vernieuwd. Een panoramaraam van spiegelglas zodat je een goed zicht hebt op de setting die spaarzaam verlicht is, maar voldoende om goede foto's te maken. De hut heeft verwarming, elektriciteit, een wc en een stapelbed voor twee personen. Er zijn vier schommelkop statieven, zodat wij allebei met twee camera's konden werken. Ik gebruikte een Nikon D750 met een 300 mm f 4 en een D850 met een Sigma 150-600. Even een paar proeffoto's gemaakt om de belichting goed in te stellen. Ik heb gefotografeerd met een iso van 4000-6500 en een sluitertijd van 125-200, waardoor je onderbelichte foto's

Niet lang daarna kwam een boommarter kijken. Tot onze schrik zagen we de lokale kat, die kennelijk ook door had dat daar wat te halen viel. Hoewel dat wel een grappig gezicht was, maakten wij ons toch zorgen dat de kat al het voer zou opeten en er voor de marters niets over zou blijven. Voor de kat waren wij niet gekomen. Het viel gelukkig mee. Hoewel de kat regelmatig die nacht terugkwam, weerhield dat de maters niet om gedurende de hele nacht regelmatig langs te komen. 

krijgt, wat het "nachteffect"versterkt. We waren net geïnstalleerd toen er een bunzing voor de hut verscheen. Hij vond snel de eieren die door Edo waren verstopt in de holle boomstammen en verdween weer snel.. Deze dieren zijn snel en het is een uitdaging om met een korte sluitertijd toch scherpe beelden te maken. 

Een keer zagen wij zelfs twee steenmarters tegelijk. De steenmarters waren makkelijker te fotograferen dan de boommarter. Zij waren veel minder bewegelijk en bleven langer in de zelfde positie zitten, zodat met een langere sluitertijd kon worden gewerkt. Afwisselend gingen wij even in bed liggen, maar de dieren gunden ons nauwelijks rust. De vorige keer dat ik de hut bezocht heb ik uren moeten wachten op een marter, die dan na een minuut weer verdwenen was. Nu was er de hele nacht activiteit en wij kwamen bijna niet aan slapen toe.

Voor de hut is een waterpartij aangelegd die voor een verrassend spiegeleffect zorgt. Dat geeft wat meer variatie in de foto's. Vroeg in de morgen vertrokken wij met een grote hoeveelheid foto's op de geheugenkaart, terugkijkend op een mooie en bijzondere nacht.  

Reactie plaatsen

Reacties

Elma
4 jaar geleden

Mooi verhaal mooie ervaring