marters fotograferen

Gepubliceerd op 2 december 2019 om 20:21

Boom- en steenmarters zijn roofdieren die voornamelijk in de nacht en de schemer actief zijn. Je ziet ze dus zelden en zijn erg moeilijk in het wild te fotograferen. Er zijn verschillende hutten te huur speciaal ingericht voor fotografen. Edo van Uchelen verhuurt een hut die je 's nachts kunt bezoeken https://www.wildernistrek.nl/fotohutten/hut/marterhut Een mooie comfortabele hut met verwarming, toilet en zelfs een bed. Maar je moet wel 's nachts opblijven. Je wordt aangeraden doodstil te zijn, geen deodorant op te doen en zwarte kleding te dragen. De nacht duurt dan lang. De locatie waar de marters verschijnen, is spaarzaam verlicht, maar je kunt er mooie opnamen maken. Soms moet je uren wachten en dan zijn de dieren binnen een paar seconden weer weg. Een bijzondere ervaring waarbij het geduld op de proef wordt gesteld, maar kan worden beloond met fraaie beelden.

Regelmatig bezoek ik hut 2 van Derk Jan te Pas (www.djhutfotografie.nl). De hut is gericht op roofvogels en een bezoek van buizerds, soms meer tegelijk, is bijna gegarandeerd. Sinds kort komt regelmatig een boommarter voor de hut. Gewoon overdag. Op 30 november kreeg ik de gelegenheid, vanwege een afzegging, om de hut te bezoeken. Een kwartier nadat ik mij had geïnstalleerd, -het was nog behoorlijk donker- verscheen de boommarter. Hij viel direct de prooi aan die voor de roofvogels was klaargelegd en was ook binnen een minuut weer weg. Met een iso van 10.000 kon ik toch een paar leuke beelden maken. De ruis met zo'n hoge iso is evident, maar ik vind dat niet storend bij een bijna-nachtopname. 

Het werd langzaam lichter en steeds vaker kwam de boommarter langs. Hij bleef steeds langer en leek zelfs relaxed. Soms nam hij een slok water uit de vijver. En ik kon mij iso steeds verder naar beneden bijstellen tot 2000. Tot 11.00 uur kwam hij regelmatig langs. Prachtig om dit mooie dier overdag,  zo vaak en dichtbij in het wild te kunnen fotograferen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.