wasberen fotograferen in de Eifel

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 09:11

In april 2022 ben ik met Andius Teijgeler naar de Eifel (Duitsland) gereden om wasberen te fotograferen.  Leo en Egle hebben een B&B  waar je niet alleen kunt overnachten, maar ook een fotohut kunt huren (www.eifelretreat.com) . Ook via de website van Edo van Uchelen (www.wildernistrek.nl) kan je de hut en de B&B boeken. De hut is vooral bedoeld om 's nachts wasberen te fotograferen. Maar ook boom-en steenmarters komen regelmatig voor de hut en overdag is er voldoende mogelijkheid om vogels te fotograferen.  Wij boekten twee nachten om onze kansen te vergroten, want garantie dat de dieren ook werkelijk komen,  kan nooit worden gegeven.  Wij kwamen om 14.00 uur aan en werden erg gastvrij ontvangen door Leo en Egle. Wij kregen uitleg over de hut en Leo vertelde enthousiast over de wasberen en marters. De setting wordt 's nachts verlicht door lampen, waar de 

Wij maakten ons klaar om overdag weer de hut in te gaan om vogels te fotograferen. Als verrassing verscheen plotseling een boommarter. Fantastisch om deze ook overdag te kunnen fotograferen.  Verder veel vinken, kepen en zwarte roodstaarten. Soms verscheen een goudvink voor de hut. 

Overdag hebben we nog een mooie wandeling gemaakt in de omgeving en na het diner in een plaatselijk restaurant, maakten wij ons klaar voor de nacht. Ook toen kwamen de wasberen weer snel voor de hut en een paar keer kwamen de boommarters langs.

Een succesvolle reis met twee mooie nachten waarbij we veel wasberen hebben kunnen zien en fotograferen met als bijzonder leuke "bijvangst" de steen- en boommarter. De verzorging door de gastheer en gastvrouw was heel erg fijn. Een echte aanrader en Andius en ik hebben het voornemen hier zeker in een ander seizoen terug te komen. 

dieren geen enkele last van hebben.  Er werd sneeuw verwacht en wij hoopten natuurlijk dat wij bijzondere beelden konden maken van wasberen en marters in de sneeuw. Helaas, het bleef die nacht bij wat regen en natte sneeuw.  Kort nadat het donker was geworden kwamen de eerste wasberen voor de hut.  Met een zo kort mogelijke sluitertijd, een lage diafragmawaarde en een ISO van 3200-5000, krijg je mooie donkere opnamen waarbij duidelijk te zien is dat de beelden 's nachts zijn gemaakt. Ook verscheen er regelmatig een boom- en steenmarter. De wasberen kwamen die nacht regelmatig  terug en wij hadden voldoende gelegenheid om te fotograferen.  Op de rustige momenten konden wij ons vermaken met een grote bosmuis die de hele nacht heen en weer rende.  Om een uur of twee gingen we naar bed. Een prima kamer overigens en de volgende ochtend waren we weer vroeg op.  Een lekker ontbijt, met broodjes koffie en sapjes stond voor ons klaar. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.