Beren en meer in Finland april 2023

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 14:13

Eind april 2023 ben ik met een aantal fotografen naar Finland geweest met als hoofddoel het fotograferen van beren in de sneeuw.  De reis werd georganiseerd door Nature Talks. We verbleven bij Kari Kemppainen in Kuhmo, in het Noord-Oosten van Finland tegen de grens van Rusland.  Een prima onderkomen. Wat mij gelijk opviel was de stilte. In Nederland is er altijd wel geluid: auto's, een vliegtuig hoog in de lucht of mensen. Hier was het stil, heel stil.

De fanatiekelingen konden direct na aankomst  even slapen en vervolgens om ongeveer 3.00uu in de eerste hut terecht om in het ochtendlicht Korhoenders te fotograferen. Het was prachtig licht en met tegenlicht kon je zelfs een wolkje adem zien bij deze prachtige vogels die druk in de weer waren met hun balts. 

Spectaculair hoe snel deze grote marterachtige zich over de sneeuw verplaats. De poten met een groot oppervlakte functioneren als een soort sneeuwschoenen waardoor hij niet wegzakt. Door het spaarzame licht en de grote bewegingssnelheid was het wel een uitdaging om goede beelden te maken. Op een avond werden we verrast door twee zeearenden die de locatie voor de hut kwamen bezoeken. 

Het dag-nacht ritme werd die week omgedraaid. Het diner was om ongeveer 15.00 uur en daarna werden we in kleine groepjes naar de verschillende hutten gebracht. In een aantal hutten waren bedden aanwezig zodat je even kon slapen als je het niet meer volhield. De nachten waren lang, zeker in de hut waar je de hele nacht alleen in zat. Na de schemer was er niets meer te fotograferen en was het hopen op een beer of wolverine in het ochtendlicht. Een paar nachten kon ik niets fotograferen. Eén beer in de nacht. Je zag vooral een donkere bult in een donkere omgeving. Fotografisch kon ik er niets mee. Hoe gaaf toen wer een beer en een wolverine in de ochtend verscheen. Ik had nog nooit een wolverine gezien. Een indrukwekkend maar ook vreemd uitziend dier.

Vanwege het beperkte licht was het niet eenvoudig de interactie tussen deze vogels vast te leggen. Ondanks de sneeuw, dat toch voor veel reflectie zorgt, moest toch met zeer hoge iso worden gewerkt.

 

Een fantastische reis, door weinig slaap soms  wel wat zwaar, maar een erg bijzondere beleving met een leuke groep fotografen.  We hebben het plan om met (bijna) dezelfde groep in september weer naar Finland te gaan om deze dieren in de prachtige herfstkleuren vast te leggen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.