Iberische lynx

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 19:41

De Iberische lynx is een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld. Er leven nog ongeveer 1000 exemplaren in Spanje en Portugal.  Ze laten zich zelden zien, maar in  januari en februari is het paartijd en gaan de mannen op zoek naar de vrouwen. Dan is de kans het grootst  om ze te kunnen fotograferen. Geduld en uithoudingsvermogen is nodig. Dagen wachten in een speciaal daarvoor geplaatste schuilhut zonder enig succes, is geen uitzondering. Eind januari ben ik met een paar andere fotografen de uitdaging aangegaan. In het ongerepte en voor publiek afgesloten natuurreservaat Sierra Morena in Zuid Spanje  konden wij via Wildpix Travel (www.wildpixtravel.com) van de schuilhutten gebruik maken. 

Elke dag vanaf ons verblijf anderhalf uur rijden over stoffige, smalle, hobbelige en zeer steile zandpaden door een indrukwekkend landschap om vervolgens 10 uur in een klein donker hutje te zitten terwijl je de de meeste tijd niets anders ziet dan  een paar stenen, struiken en zand. Dat kan zo dagen duren. Maar de eerste dag hadden wij de hoofdprijs.

De adrenalinespiegel steeg naar een ongekende hoogte toen dit prachtige dier op een paar meter afstand van ons  voor de hut verscheen.  Enorm indrukwekkend dit zeldzame dier van zo dichtbij te zien en te kunnen fotograferen in het prachtige ochtendlicht. De eerste dag hebben vijf keer een  lynx voor de hut gehad. Een unicum. De dagen erna hadden wij minder succes.

 De lange dagen wachten en zitten zonder resultaat waren zwaar en vermoeiend. Toch hebben we nog mooie dagen gehad.   Met volle maan edelherten kunnen fotograferen, otters langs de rivier, patrijzen, konijnen, prachtige landschappen en zonsondergangen en volop gieren en andere roofvogels. Een zeer intensieve week waar ik met veel plezier op terugkijk. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.