IJsland

Gepubliceerd op 26 mei 2019 om 12:10

Dit voorjaar ben ik met mijn jongste dochter een week naar IJsland geweest. Niet speciaal om te fotograferen, dat kon ik mijn dochter niet aandoen. Maar je komt er niet onderuit foto's te maken in dit land met z'n spectaculaire landschappen. Een week is te kort om het hele land te zien en wij hebben ons dan ook beperkt tot het zuidelijke deel. Met een vanzelfsprekende start in Reykjavik via de ringweg naar Höfn en weer terug. 

De enorme watervallen zijn soms moeilijk te fotograferen. De grote hoeveelheid water zorgt ervoor dat in de hele omgeving minuscule druppeltjes water zweven zodat je doorlopend water op je lens hebt en steeds de lens van je camera moet schoonmaken. 

De route langs de zuidkust is afwisselend en steeds word je weer verrast door een bijzonder landschap. Van groen bemoste lava tot zwarte stranden en prachtige rotsformaties.

Ten noorden van Reykjavik ligt een Golden Circle met een vulkanisch landschap en grote watervallen. In een dag is deze tocht met de auto goed te doen. Je komt langs een geiser die om de paar minuten actief is en een grote hoeveelheid water ophoog spuit. Het is wel een erg toeristische plek, maar omdat wij er buiten het seizoen waren, was het goed te doen. De sterke geur van zwavel was overal goed te ruiken, maar je went er aan. Verder zie je vulkanen met helblauwe meren en berglandschappen waar warme rivieren doorheen stromen en uit de de grond rookpluimen opstijgen. 

Bij  het plaatsje Vik ligt op het strand een wrak van een DC-3 die jaren geleden op het strand een noodlanding heeft gemaakt. Er is niet veel meer van over dan het geraamte, maar het is een bijzondere ervaring om een vliegtuig te zien midden in een verlaten zwart gekleurd landschap. 

Onderweg zien we een gletsjer met enorme stukken afgebroken ijsschotsen die langzaam de zee indrijven en een strand met bizarre basalten rotsformaties waar een scene uit de serie Game of Thrones is opgenomen. Een bijzonder land met prachtige en unieke landschappen. En dan heb ik niet eens de papagaaiduikers bezocht en gefotografeerd. 

Voor informatie en tips heb ik gebruik gemaakt van www.reisjunk.nl/ijsland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.