Marken 2019

Gepubliceerd op 26 mei 2019 om 10:03

Pantoffels, slaapzak, toilettas en veel eten. Een niet alledaagse uitrusting als je foto's gaat maken. Ik ben dan ook op weg naar een bijzondere schuilhut waar ik mij vrijwillig 24 uur laat opsluiten. Een fotohut op het voormalige eiland Marken. Ik word vriendelijk ontvangen door Jeanine en zij brengt mij met de auto naar de hut. De voormalige bouwkeet is van alles voorzien, zoals een stapelbed, stoelen, gas, water, keukenspullen en een toilet en staat midden in een drassig weiland. Aan alle kanten zijn luiken aangebracht zodat je vanuit verschillende posities, maar vooral om vanuit een laag standpunt, kunt fotograferen. 

Heel erg lang houd ik het niet vol om op de grond te liggen. Met mijn hoofd in een onmogelijke positie om door de zoeker van de camera te kunnen kijken, heb ik al snel een stijve en pijnlijke nek. Ik wissel af met de camera op een statief zittend op een comfortabele stoel. 

Het is al een beetje laat in het jaar voor de trekvogels en er scharrelen voornamelijk, kieviten, tureluurs en grutto's rond. En natuurlijk grauwe ganzen. Heel veel ganzen. Het is bijna niet mogelijk om een foto te maken zonder dat een gans in beeld komt. Ganzen brengen hun jongen groot in grote groepen, een crèche. Begeleid door een paar volwassen ganzen zwemmen tientallen pullen in de plas voor de hut. De jongen zijn al wat groter en gaan hun eigen gang, maar zodra er gevaar dreigt verzamelen zij zich en gaan er in een grote groep vandoor. 

's Avonds wordt het licht prachtig en ik blijf fotograferen tot zon onder gaat.  Ik maak mijn bed klaar en lig vroeg in mijn slaapzak. Om 4 uur word ik wakker door het geschreeuw van de grutto's. Het is nog donker. Ik maak ontbijt en maak mij klaar voor de ochtendsessie. 

Tussen het riet zie ik steeds een spreeuw vliegen die insecten vangt boven een sloot. Ik verplaats mijn camera en wacht tot hij terugkomt in een poging een mooi vliegbeeld te maken. Na een aantal pogingen lukt het. Om 11 uur word ik opgehaald en mag de hut verlaten. Een erg leuke ervaring om zo lang te kunnen fotograferen in deze bijzondere setting. De hut is goed uitgerust en comfortabel genoeg om er 24 uur door te brengen. Je kunt de hut reserveren op www.wildernistrek.nl .

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.