waar zie je toch al die vogels?

Gepubliceerd op 16 februari 2019 om 19:30

Vaak wordt mij gevraagd hoe ik al die dieren weet te vinden. Op internet vind je allerlei websites waar je informatie kan vinden. Zie mijn blog waarneming.nl. Maar ook andere websites zijn interessant. Bijvoorbeeld www.vogelkijkhut.nl . Hier  vind je alle openbaren vogelhutten in Nederland. met routebeschrijving en welke vogels er zijn gezien. Je kunt natuurlijk voor veel geld een fotohut huren, maar ook in de openbare hutten is vaak veel te zien. En helemaal gratis. Er wordt niet gevoerd, puur natuur en ze liggen vaak in een erg mooie omgeving.  Ook daar kan je met veel geluk en geduld mooie foto's maken.

Uren kijken naar een plek. Nergens aan denken, helemaal alleen of met iemand anders die net als jij stil is, kijkt en geniet. Hoe vaak neem je voor jezelf de tijd om rustig een paar uur (n)ergens naar te kijken. Ik krijg dan een rust over mij heen.Wachten is geen verspilde tijd. De opwinding die ik voel als dan ineens een roerdomp verschijnt, zomaar uit het niets, langs vliegt en direct weer in het riet verdwijnt, zonder dat je een foto hebt kunnen maken. Maar als het lukt om er een mooie foto van te maken, is het een prachtige ervaring. 

Niet alleen algemeen voorkomende soorten, maar ook zeldzame vogels. Regelmatig ga ik een dagdeel in de hut  "Boetje van Onze Kees" in het Noord-Hollands Duinreservaat zitten. Je heb kans op een roerdomp of een waterral die vlak voor de hut door het ondiepe water loopt. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms uren zit te wachten en er zijn dagen dat je met geen behoorlijke foto weer naar huis gaat.

Maar soms zijn de hutten druk bezet, zoals de Poelruiter in de Oostvaardersplassen. Een populaire hut dat soms wegheeft van een clubhuis van amateurfotografen.  Koffie en broodjes worden er genuttigd en het is een ontmoetingsplaats waar veel informatie wordt uitgewisseld. Bijna dagelijks kan je daar een ijsvogel fotograferen, soms op een paar meter afstand. 

Als je regelmatig naar een vogelkijkhut gaat of in een bepaald natuurgebied komt, kom je vaak andere enthousiaste fotografen of spotters tegen die je tips kunnen geven waar je een bijzondere vogel kunt zien. Dus bezoek kijkhutten, natuurgebieden kijk en praat met anderen en heb veel geduld.  Hol niet met je camera door de duinen. De kans dat je dan iets kunt fotograferen is bijzonder klein. Ga eens ergens een uurtje zitten.  Je komt tot rust en de dieren komen dan soms vanzelf naar je toe. Lukt het niet om een mooie foto te maken, dan ben je in iedere geval lekker buiten in de natuur geweest. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.