waarneming.nl

Gepubliceerd op 30 november 2018 om 20:54

Sommige hobbyfotografen houden lijstjes bij van de zeldzame en bijzondere dieren en vogels die zij hebben gezien. De vogelspotter die ook foto´s maakt. Ik ga meer voor de foto dan voor het onderwerp. Ik word blijer van een geslaagde foto van een merel of een huismus, dan van een mindere foto van een zeldzame exoot. Toch ben ik soms wel klaar met die eeuwige vink,  badderend in een vijver voor een schuilhut. Hoewel ik het nog steeds een uitdaging vind om daar iets bijzonders van te maken. Op Facebook zie ik veel dezelfde foto´s voorbij komen en  ook ik maak mij daar schuldig aan. Maar soms word ik ook geprikkeld door foto´s die ik zie van zeldzame dieren. Sinds kort raadpleeg ik wel eens www.waarneming.nl  De website waar spotters hun bijzondere waarnemingen op delen. Alle soorten, van vogels en zoogdieren, tot libellen en vlinders. Een paar maanden geleden zag ik veel mooie  foto´s op fb van een pestvogel. Een prachtige vogel, die ik nog nooit had gezien.

Toch maar eens proberen en afgereisd naar Julianadorp. In een woonwijk stond een aantal fotografen op een grasveldje naast een fietspad te staren naar een boom in herfstkleuren vol met besjes. Vol goede moed zocht ik een plekje en staarde met alle anderen anderhalf uur naar die boom. Ik hield het voor gezien, maar zag de dagen erna toch op de website dat de pestvogel er nog steeds bijna dagelijks werd waargenomen. Een paar dagen later toch maar weer naar de kop van Noord-Holland gereden. Ik was alleen en voelde mij toch wel een beetje een nerd toen ik daar stond met mij camera op statief in een woonwijk, waar steeds buurtbewoners voorbij kwamen met een supermarktkarretje volgeladen met boodschappen of  met hun hondje aan de riem. Niemand keek echter van mij op. Zij waren het inmiddels wel gewend dat er vreemde snuiters in hun wijk bivakkeerden. Nu had ik meer succes. De pestvogel liet zich zien en vormde een prachtig contrast met de bessen en de  herfstkleuren. 

Vandaag weer eens een poging gedaan, maar nu op zoek naar de notenkraker. Die was al een hele week gezien in Wageningen. Er stonden wel 20 fotografen met de camera in de aanslag. De notenkraker hipte rond en leek zich niets van de drukte aan te trekken. Wat een prachtige vogel. Hij liet zich van alle kanten fotograferen. Vloog soms een stukje op en ging  braaf op een tak zitten die iemand voor de gelegenheid had neergezet.  Ik kwam thuis met  een volle geheugenkaart en houd  vanaf nu de website goed in de gaten voor meer bijzondere waarnemingen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.