awd

Gepubliceerd op 1 juli 2018 om 12:18

De AWD (Amsterdamse waterleidingduinen) ligt tussen Zandvoort en Noordwijk.  Er zijn vier ingangen, in Zandvoort, in De Zilk en twee (Oase en Panneland) in Vogelenzang. Voor zover ik weet is dit het enige natuurgebied in Nederland waar je nog vrij rond kan struinen en je niet op de paden hoeft te blijven. Bij iedere ingang staat een kaart met wandelroutes. Houd je daar vooral niet aan en loop door de bossen en het duin en je zal verrast zijn over wat je allemaal kan tegenkomen. Natuurlijk damherten. Overal lopen die rond. Mijn uitdaging is om niet thuis te komen met een standaardfoto van een damhert die ergers op een pad staat.

Nu is het de tijd dat de kalfjes worden geboren. De Bambi's zijn nog schuw en het is niet eenvoudig daar mooie foto's van te maken. Je hebt een flinke dosis geluk en geduld nodig. 

Een paar dagen geleden zag ik plotseling een hert opstaan uit het struikgewas met naast zich een nog nat kalfje. De placenta was nog niet geboren. Ik was net te laat om de geboorte te zien, maar dit was al een uniek moment. Ik heb het jonge gezin maar snel met rust gelaten.

Het liefst ga ik 's morgens vroeg of vlak voor zonsondergang. Het licht is mooi zacht en je komt bijna niemand tegen. De herten zijn minder schuw en ook als ik zonder geslaagde foto's thuiskom, ben ik in ieder geval een tijdje lekker buiten in de natuur geweest.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.