Steenarenden in Noord-Zweden

Gepubliceerd op 21 februari 2020 om 14:35

Op 13 februari 2020 land ik op het piepkleine vliegveld van Skelleftea, waar ik werd opgehaald en naar het plaatsje Kalvträsk, honderd kilometer landinwaarts, werd gebracht.  Ik verblijf een week bij Conny Lundstrom om steenarenden te fotograferen. Indrukwekkende roofvogels met een spanwijdte van 2,25 meter.  Conny is natuurfotograaf en heeft een aantal schuilhutten gebouwd vanwaaruit deze vogels kunnen worden gefotografeerd. Er ligt volop sneeuw, hoewel  veel minder dan gewoonlijk. Ook is het veel minder koud; gemiddeld rond het vriespunt terwijl de normale temperatuur -20 C is. 

In de sneeuw moet fors worden overbelicht, maar zodra de sneeuw uit beeld is vraagt dat om een onderbelichting voor een mooie donkere en egale achtergrond. Plotseling verschijnt een havik die rustig begint te eten van de prooi. Een paar keer vliegt hij op een paar meter afstand recht op mij af. Een prachtig gezicht dat mooie fotomomenten oplevert. Een geslaagde eerste dag. 

De volgende dag weer vroeg op en, zoals elke dag 10 uur in de hut gezeten. Het sneeuwt behoorlijk en dat zorgt weer voor een totaal andere  aanpak en andere foto's. De autofocus werkt door de sneeuwvlokken niet goed en ik moet dus veel met de hand scherpstellen.  

In de ochtend op de laatste dag,  krijg ik nog de gelegenheid om een vos te fotograferen die het veld oversteekt. Vijf dagen lang, tien uur per dag in een schuilhut was wel een uitdaging, maar zeker de moeite waard. De sneeuw maakte het mogelijk om een paar foto's in high key te maken, zoals van een ekster, goudvink, matkop en een barmsijs. Maar ook als "bijvangst" heb ik foto's kunnen maken van besneeuwde landschappen, de zeldzame grijskopspecht en een eekhoorn. Je kunt meer foto's zien op de pagina recente foto's of op de pagina met de naam van het  desbetreffende dier. 

Weer thuis bij Conny heb ik het laatste geluksmoment: het noorderlicht. Voor het eerst dit bijzonder  natuurverschijnsel mogen aanschouwen.  

In de hut kan vanuit twee richtingen worden gefotografeerd. Eén kant kijkt uit over een open veld, waar de steenarend kan worden verwacht. Ik heb mijn Nikon D850 met Sigma 150-600mm hier opgesteld. De ander kant kijkt uit op een voederplaats waar kleine vogels af en aan vliegen en waar ik fotografeer met een Nikon D750 en een 300mm lens. Het is wel erg zoeken naar een goede belichting, zeker met een onbewolkte hemel en veel zon. 

De steenarend liet zich niet zien. Ook niet de dagen erna, behalve een keer 's morgens vroeg en een keer 's avonds laat, maar het was te donker om een behoorlijke foto te maken. Ik had mij al bij deze teleurstelling neergelegd toen op de laatste middag de vogel neerstreek aan de bosrand. Wel ver weg, maar toch goed te zien. Er was wat interactie met de eksters en als die te dichtbij kwamen, liet hij zich even in volle glorie zien om indruk te maken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Rob van der Geer
3 jaar geleden

Is er nog een mogelijkheid om te boeken in januari